Werkbanken algemeen

Algemene informatie over werkbanken.

Alle houten werkbanken zijn hetzelfde.... toch?

Nou ja, het is inderdaad zo dat iedere werkbank in grote lijnen bestaat uit een blad en een onderstel maar daarmee houdt de overeenkomst dan ook ook eigenlijk al wel een beetje op.

 

Timmermanswerkbanken, meubelmakerswerkbanken, werkbanken voor hobby en werkbanken voor school of opleidingsinstituut nodig? U vindt ze niet alleen allemaal op www.houten-werkbanken.nl voor prettige prijzen en uit voorraad leverbaar maar we weten doordat we jarenlang zelf dagelijks achter de werkbank hebben gestaan ook nog waar we het over hebben...Laten we dus eens een paar algemene eigenschappen doornemen die voor werkbanken van belang zijn.

  • Gewicht

Hoe groter het gewicht hoe prettiger het werkt doordat de werkbank ook tijdens serieus schaaf- of zaagwerk stabiel zal blijven staan. Een zwaarder uitgevoerde bank is uiteraard duurder dan de lichtere modellen omdat er eenvoudig (veel) meer hout in gaat en daardoor ook de bewerkingen duurder worden. Wie een iets lichtere werkbank toch stabieler wil maken benut de ruime onder de werkbank voor een opbergkast waar (zware) gereedschappen in opgeborgen kunnen worden en waardoor dus twee vliegen in een klap gevangen worden: én meer opbergruimte, én meer gewicht. Heeft u geen extra opbergruimte nodig of past een onderkast niet in het budget? Leg of hang dan eenvoudig een paar zakken zand aan het onderstel van de werkbank.

  • Grootte van het blad

Hoe groter het blad van de werkbank hoe prettiger het werkt maar uiteraard ook hoe meer ruimte u nodig heeft in uw werkplaats.

Tip:

Onze unieke opklapbare werkbanken vormen daar natuurlijk een uitzondering op. Deze banken bieden namelijk tijdens gebruik wél een prettig groot en stabiel werkoppervlak maar kunnen worden weggeklapt als ze niet nodig zijn waardoor u de ruimte in uw garage, berging of schuur steeds optimaal kunt benutten!

  • Vlakheid van het blad

Vaak hebben zelfbouw werkbanken als manco dat het blad niet volledig vlak of getordeerd is waardoor het lastiger is om keurige werkstukken af te leveren. Kijk hier voor een voorbeeld van verkeerd gemaakte werkbank. Onze professioneel gemaakte werkbanken beschikken over keurig gevlakte werkbladen zodat u eveneens keurige werkstukken kunt maken.

  • Hoogte

Over de hoogte van werkbanken valt wellicht een heel boek te schrijven omdat de voor u ideale werkhoogte af hangt van de werkzaamheden die u het meeste uitvoert. Voor de doorsnee bewerkingen die de gemiddelde houtbewerker uit voert is echter een eenvoudig hulpmiddeltje dat als volgt luidt: leg uw vlakke hand op uw buik met uw duim op navel-hoogte. De prettigste hoogte voor het blad is de maat van de vloer tot aan de onderzijde van uw hand. Het is daarom wellicht ook prettig te weten dat wij, afhankelijk van de drukte, de meeste modellen op vrijwel iedere gewenste hoogte voor u aan kunnen passen.

  • Materiaal

Goede banken zijn van degelijk materiaal gemaakt dat zwaar en slijtvast is. Beuken is een van de houtsoorten die daar aan voldoet zodat een goede bank als sinds mensenheugenis van beukenhout gemaakt wordt. Ook onze banken worden van beuken gemaakt dat bovendien ook nog eens FSC gecertificeerd is. Omdat kwalitatief goed Beukenhout relatief duur is worden de goedkopere budget banken vaak van grenen of vuren (of zelfs van rubberhout of nog erger) gemaakt waardoor een aanmerkelijk goedkopere werkbank gemaakt kan worden. Uiteraard is niet alleen de prijs minder maar zijn ook de stevigheid, stabilitiet en slijtvastheid van dergelijke banken een stuk minder dan die van hun Beukenhouten collega's. Veel delen van onze Beukenhouten banken zijn gemaakt van gelamineerd  Beuken. Dit betekent dat de werkbank is opgebouwd uit kleinere stukken massief beuken die onderling verlijmd (gelamineerd) zijn. Hierdoor ontstaat een werkbank die vormvaster is en minder "werkt" dan een werkbank die is opgebouwd uit volledig massieve balken terwijl het gewicht en de stevigheid toch net zo groot zijn. Hoewel dit lamineren weliswaar veel werk is zijn onze banken toch niet duurder dan die van de collega's.

  • Gereedschapbak

Een timmermanswerkbank heeft geen gereedschapbak; een meubelmakerswerkbank juist wel. Veel houtbewerkers vinden een gereedschapbak een prettige aanvulling omdat daarmee voorkomen wordt dat gereedschap in de weg ligt of zelfs op de grond terecht komt als het onderhanden werkstuk op de bank wordt geplaatst of verschoven.

  • Stabiliteit

Een bank dient vooral stabiel te zijn zodat deze niet begint te wiebelen bij de eerste de beste schaafactie. Een degelijke bank is dan ook opgebouwd met serieuze verbindingen en bestaat niet slechts uit een paar plankjes met wat schroeven.

  • Bankhaken 

Uiteraard kunnen werkstukken worden vastgezet met behulp van lijmklemmen maar voor heel veel werkzaamheden is het gebruik van bankhaken sneller en prettiger. Het aantal bankhaken en de plaatsing daarvan bepalen dan ook voor een groot deel de mogelijkheden van een werkbank en de daarop aanwezige bankschroeven.

  •  Bankschroeven

Een werkbank zonder bankschroeven is eigenlijk geen werkbank maar een tafel en ook de kwaliteit van de aan uw werkbank gemonteerde bankschroeven bepalen voor een deel het plezier dat u van uw werkbank zult hebben. Al onze werk-banken zijn voorzien van degelijke bankschroeven zodat het klemmen van uw werkstukken geen probleem is. De professionele meubelmakers-werkbanken zijn zelfs voorzien van een duurdere hoekklem waarmee nog stabieler gewerkt kan worden.

 

Het zal u niet verbazen dat iedere werkbank die u op deze website tegenkomt aan bovenstaande spelregels voldoet. Zoals u op onze andere websites (klik hier voor de pagina "Historie") kunt lezen brengen wij zelf vele uren achter de werkbank door zodat we na vele jaren houtbewerken wel zo ongeveer denken te weten waar we het over hebben en wij  op basis van onze eigen kennis én de ervaringen van onze cursisten en de vele klanten die u voorgingen onze ontwerpen zo hebben uitgewerkt dat een optimale prijs / kwaliteitverhouding is ontstaan. Zo zult u bijvoorbeeld zien dat onze meubelmakerswerkbank en de Timmermanswerkbank voorzien zijn van speciale zwaluwstaartgeleidingen die het hout de mogelijkheid geven om te kunnen werken zonder dat de constructie van de werkbank aan spanning en dus kans op schade wordt onderworpen. Unieke details die u nergens anders aantreft maar die wel het verschil maken tussen een serieuze werkbank en "een stuk hout op pootjes". En weet u wat zo leuk is? Voor al die degelijkheid betaald u nog eens niets extra's ook! Onze werkbanken worden namelijk in een zeer professionele, computergestuurde fabriek gemaakt waarbij wij zeer efficiënt kunnen werken door voldoende grote series te maken. Op die manier zorgen we er voor dat u de kwaliteit en degelijkheid van een ouderwets ambachtelijk gemaakte werkbank krijgt voor een prijs van een standaardbank.

 

 

 Onze meubelmakerswerkbanken hebben een gereedschapbak en hoekbankschroefTimmermanswerkbanken hebben geen gereedschapbak en standaard bankschroeven2-persoonswerkbankende 4-persoons schoolwerkbanken kunnen met of zonder onderkasten worden geleverdOpklapbare werkbanken zijn bijzonder handig als u minder ruimte heeftWij leveren nog allerlei soorten massief houten werkbanken.

werkbank, werkbank