Werkbank bouwtekening

Wilt u zelf uw werkbank bouwen?

Wie zelf een werkbank bouwtekening wil maken vind in dit boek allerlei leuke ideetjes, wetenswaardigheden en verslagen.Wie denkt zelf met een werkbank bouwtekening tegen lagere kosten een werkbank van dezelfde kwaliteit als de werkbanken die op deze site beschreven zijn te kunnen bouwen zal helaas bedrogen uitkomen maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het wel gewoon érg leuk is om je eigen werkbank te bouwen. 

Beschikt u over alle benodigde machines en materialen om zo'n grote klus aan te pakken dan is het bouwen van een eigen werkbank helemaal volgens uw eigen specificaties en afmetingen natuurlijk een hartstikke leuk en uitdagend project. We hebben dan ook in de loop van de tijd al vele kunststukjes langs zien komen waarbij sommige werkbanken zo mooi waren dat het bijna zonde zou zijn om daarmee te werken!

 

Als het doel dan ook is om een leuk project te combineren met een nuttig en speciaal op uw wensen afgestemde werkbank dan gaat er natuurlijk niets boven zelf bouwen en is het verstandig om eens rustig deze hele site door te neuzen om te kijken hoe onze werkbanken gemaakt worden en ideetjes op te doen want onze werkbanken staan niet alleen, of misschien wel juist niet, bekend om hun lage prijs maar vooral om hun kwaliteit en degelijkheid. En heeft u na het doornemen van deze site toch nog vragen dan bent u natuurlijk van harte welkom om even een mailtje te sturen. Soms krijgen we de vraag of we een werkbank bouwtekening van een van onze werkbanken op willen sturen. Dat kan helaas niet omdat al onze werkbanken op computergestuurde machines geproduceerd worden en de informatie die daarin gestopt wordt niet alleen onleesbaar is maar ook compleet nutteloos is voor wie op ambachtelijke wijze aan de slag wil. Die vraag kunnen we dus niet voor u invullen maar verder bent u van harte welkom als het ons niet teveel tijd kost.

Er zijn op het internet allerlei plannen te vinden die vaak zowel een materiaalstaat als een werkbank bouw tekening bevatten en ook zijn er over dit onderwerp een aantal leuke (Engelstalige) boeken geschreven. Kijk daarvoor bijvoorbeeld eens naar het boek "The Workbench, a complete guide to creating your perfect bench" van Lon Schleining. Wie dus even rustig Googelt kan ongetwijfeld een bouwtekening en alle informatie daarvoor vinden maar zal voor het bouwen van eenzelfde kwaliteit werkbank:

  • Duurder uit zijn
  • Over de nodige apparatuur moeten beschikken om de werkbank te kunnen maken. Zo zijn een vlak / vandiktebank, een formaatzaag, breedbanschuurmachine en gatensteekmachine wel erg prettig om te hebben als je een dergelijk project ter hand wilt nemen..
  • en natuurlijk veel tijd moeten hebben om dit project onderhanden te nemen

 

 

Is het doel niet zozeer om zelf een werkbank te bouwen maar wilt u juist een werkbank aanschaffen om andere projecten mee onderhanden te gaan nemen of beschikt u (nog) niet over alle benodigde machines om zelf een werkbank te kunnen maken dan is het verstandiger om een werkbank van professionele kwaliteit te kopen en bent u op deze site natuurlijk aan het juiste, of misschien wel het béste, adres. Wij leveren uitsluitend professioneel degelijke werkbanken die, zoals dat bij een goede werkbank hoort, volledig uit Beukenhout zijn gemaakt. Uiteraard zijn er op internet goedkopere imitatie-werkbankjes te vinden die van veraf op de onze lijken maar helaas ontbreekt het daarbij veelal aan stevigheid, wat in onze ogen van wezenlijk belang is voor een werkbank, of aan kwaliteit. Zo worden veel van die goedkopere werkbanken bijvoorbeeld niet uit massief Beukenhout gemaakt maar worden ze in Verweggistan in elkaar geknutseld met Rubberwood of zelfs Vurenhout. Het grote voordeel van Beukenhout is de slijtvastheid van die houtsoort. Daardoor kennen werkbanken van Beukenhout een heel veel langere levensduur dan die goedkopere exemplaren. Dat betekent dat onder andere het blad veel langer vlak en maatvast blijft waar u bij het uitvoeren van uw projecten natuurlijk veel plezier van zult hebben! Het is niet voor niets dat de werkbanken van oude werkbank-producenten zoals bijvoorbeeld de firma Nooitgedagt uit IJlst zelfs nu nog heel regelmatig op marktplaats te vinden zijn terwijl Nooitgedagt al vele tientallen jaren geleden is gestopt met de productie daarvan.  Wie weet zijn ze wel failliet gegaan juist omdat ze van die oerdegelijke werkbanken (en heel veel andere producten) maakten...

 

U vindt op deze site allerlei soorten werkbanken zodat er zeker iets voor u tussen zit. Zo leveren we niet alleen timmermanswerkbanken voor beginnende doe-het-zelvers maar hebben we ook diverse lichtere en zwaardere uitvoeringen van meubelmakerswerkbanken voor professionals en hebben we daarnaast ook modellen voor meerdere personen zoals die met name worden toegepast in scholen en opleidingsinstituten. We hebben zelfs een opklapbare werkbank in het assortiment voor wie niet zoveel ruimte in zijn schuur of garage heeft en natuurlijk is er ook een werkbank voor de toekomstige meubelmakertjes in de vorm van een massief houten kinderwerkbank die op verschillende hoogtes kan worden ingesteld zodat de werkbank met de kleine man of vrouw mee kan groeien.

 

 

 

Wilt u zelf een kwaliteitswerkbank bouwen? Kijk dan hier hoe wij het doen!

Al onze producten worden geleverd met alle toebehoren. Zo ontvant u een zakje met alle benodigde bouten, moeren en schroeven en voor sommige modellen ook de losse bankschroeven. Daarnaast heeft iedere werkbank natuurlijk een werkbank bouwtekening. U ontvangt de werkbank gedeeltelijk gedemonteerd maar kunt deze met de meegeleverde materialen eenvoudig en snel zelf monteren.