Werkbank maken. Waar moet je op letten?

Zelf een werkbank maken of toch liever kopen?

Op deze pagina vertellen we je waar je op moet letten en wat de voor- en nadelen van het zelf maken en kopen zijn.

Zoals je op deze website kunt zien zijn er houten werkbanken in heel veel soorten en maten. Welke bank het beste geschikt is voor jouw werkzaamheden hangt af van wat je er mee wilt doen. Wil je een eenvoudig werkbank om af en toe eens een plankje te kunnen zagen, zoek je een werkbankje voor de kinderen, wil je een werkbank maken om zelf kleine werkstukjes zoals vogelhuisjes of iets dergelijks te kunnen maken of wil je een professionelere werkbank omdat je zelf meubelen wilt maken. Allemaal werkzaamheden die invloed hebben op hoe je werkbank er uit dient te zien. Naast de afmetingen van de werkbank zijn vooral de stabiliteit en het gewicht van belang. Voor kleinere werkzaamheden volstaat een lichte werkbank, voor zwaar werk is een degelijke, zware werkbank een absolute must.

 

Zoals gezegd hebben we voor ieder wat wils maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het niet reuze leuk is om je eigen werkbank ook zelf te maken. Voor de prijs hoef je dat niet te doen want onder aan de streep ben je ongetwijfeld duurder uit dan wanneer je een kant en klaar exemplaar koopt maar als je je eigen werkbank hebt ontworpen én ook zelf hebt gebouwd dan is dat natuurlijk wel veel leuker.

Ga je zelf een werkbank maken dan zijn een aantal zaken van belang. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

 

Ontwerp

Uiteraard begin je met een eisen en wensen lijstje. Heb je een bepaalde breedte en diepte nodig? Welke hoogte wil je? Wat voor bankschroeven heb je nodig? Wil je wel of geen gebruik maken van bankhaken of andere manieren om te klemmen? Allemaal zaken die invloed hebben op het ontwerp. Afhankelijk van de werkzaamheden die je wilt gaan uitvoeren kan ook het gewicht natuurlijk een rol spelen zodat je ook daar bij het ontwerp rekening mee houdt. Misschien ook nog een onderkast om gereedschap en materialen in op te bergen en zo tegelijkertijd ook het gewicht nog wat verder te vergroten zodat je een stabiele werkplaats krijgt?

Als je al je eisen en wensen in kaart hebt gebracht ga je natuurlijk rondkijken naar de standaard werkbanken. Hoe zitten die eigenlijk in elkaar en wat kan je daar van leren? Je krijgt dan vanzelf een duidelijk beeld van wat er bij komt kijken om je eigen bank te maken en kunt vervolgens aan je bouwtekening en materiaalstaat beginnen. Let er bij het ontwerpen vooral op dat je het hout op de juiste manier gebruikt en dat je de juiste verbindingen op de juiste plaats maakt. Daarmee voorkom je dat onderdelen krom trekken of dat de bank onvoldoende stabiel gaat worden.

 

Materiaal

Heb je het ontwerp klaar dan is het tijd om het hout te kopen. Wil je een werkbankje voor een paar jaar dan volstaan een paar mooie stukken waaibomenhout prima maar wil je een ouderwets degelijke meubelmakerswerkbank waar ook je achterkleinkinderen nog plezier van zullen hebben dan kies je natuurlijk voor massief, eventueel gelamineerd, beukenhout omdat die houtsoort enorm sterk en slijtvast is.

 

Afmetingen

 Maak je werkblad zo groot als je kunt. In de praktijk wil je namelijk altijd meer en vaker iets op de bank leggen dan je oorspronkelijk had verzonnen maar zorg er ook voor dat je voldoende vrije ruimte over houdt om rond te kunnen lopen en je werkstukken te kunnen verplaatsen.

 

Constructie

Zoals gezegd is de constructie misschien wel een van de meest belangrijke aspecten. Is je blad niet voldoende doordacht gemaakt dan heb je kans dat het krom gaat trekken. Heb je de verkeerde verbindingen gemaakt of heb je ze niet voldoende nauwkeurig uitgevoerd dan krijg je een wiebelbank en heb je na veel tijd en geld besteed te hebben eigenlijk nog niets.

 

Bankschroeven

De keuze van je bankschroeven wordt vooral bepaald door het werk dat je wilt gaan doen. Voor algemeen werk volstaan de standaard bankschroeven. Heb je meer klemkracht nodig dan kun je overwegen om een meubelmakerswerkbank in je ontwerp op te nemen. Een meubelmakersbankschroef is wel aanmerkelijk meer werk en niet iedereen is er dol op maar de klemkracht en mogelijkheden van een meubelmakerswerkbank zijn groter dan die van de standaard bankschroeven zodat het voor serieus werk zeker het overwegen waard is.

 

Beschikbaar gereedschap en kunde

Je kunt nog zulke mooie dingen verzinnen maar zoals het oude tegeltje al sprak: "Goed gereedschap is het halve werk" dus als je niet over het benodigde gereedschap of over de kennis beschikt om je ontwerp uit te voeren dan wordt het lastig. Voor een beetje serieuze bank heb je in ieder geval een goede zaagmachine, een bovenfrees en een boormachine nodig. Wil je ook het hout zelf op de juiste maat zagen en schaven dan zijn een vlak- vandiktebank en een formaatzaag natuurlijk helemaal prettig.

 

Het allerbelangrijkste?

Maar los van al het bovenstaande is het allerbelangrijkste natuurlijk dat je er enorm veel lol in hebt om zelf aan de slag te gaan want zelfs een klein werkbankje is al een fikse klus waar veel mensen zich op verkijken. Heb je de tijd, de kennis én de lol om zelf aan de slag te gaan dan gaat het ongetwijfeld een van de leukste projecten uit je cariere zijn. Ontbreekt het je aan een of meer van deze benodigdheden kijk dan nog eens rustig deze website door en vraag je af of het niet verstandiger is om een van onze professionele houten werkbanken te kiezen. Je bent dan in ieder geval goedkoper uit, kunt direct aan de slag en het bespaart ook nog eens een boel werk en tijd.


Werkbank maken