Timmermanswerkbank

Timmermans-werkbank

Beukenhouten Timmermanswerkbank.

De afmetingen van deze timmermans-werkbank zijn als volgt:

 • Dikte van het werkblad: 30 mm
 • Afmetingen werkblad:
 • => inclusief bankschroef: 1700 x 650 mm
 • => exclusief bankschroef 1540 x 500 mm
 • Dit model is normaliter uit voorraad leverbaar.
 • Materiaal: Deze werkbank is gemaakt van massief, gelamineerd Beuken. Dit betekent dat de werkbank is opgebouwd uit kleinere stukken massief beuken die onderling verlijmd (gelamineerd) zijn. Hierdoor ontstaat een werkbank die vormvaster is en minder "werkt" dan een werkbank die is opgebouwd uit volledig massieve balken terwijl het gewicht en de stevigheid toch net zo groot zijn.
 • Hoogte : 85 cm
 • Hoogte van de rand: 90 mm
 • Bankschroeven: De bank wordt standaard geleverd met 2 degelijke bankschroeven
 • De ronde Bankhaken van de Timmermanswerkbank Bankhaken: Deze bank wordt standaard geleverd met 2 sets (4 stuks) ronde bankhaken die in de aangebrachte gaten in het blad geplaatst kunnen worden.
 • Gewicht: 47 kg.
 • In het onderstel is een plank aangebracht voor het afleggen van gereedschap. Deze aflegplank kan naar keuze in het midden (zoals op de bovenste foto) of aan de onderzijde van het frame geplaatst worden. Wilt u de plank gebruiken om direct materiaal of gereedschap op te leggen dan is de middelste stand het handigst; wilt u er zelf een kast onder maken of kiest u voor een  van onze standaard kasten dan dient deze plank op de onderste stand gemonteerd te worden. 

 

 

Bewegingsruimte

 • Onze Timmermanswerkbank is voorzien van unieke zwaluwstaartgeleidingen. Deze foto toont een voorbeeld van de verbinding bij optimale luchtvochtigheid.Deze Timmermanswerkbank is voorzien van houten zwaluwstaart-geleidingen (zie foto) om spanning in het hout bij wisselende luchtvochtigheid zoveel mogelijk te voorkomen. Hout past zich namelijk aan aan de luchtvochtigheid. Bij een hogere luchtvochtigheid zwelt het; bij een lage luchtvochtigheid krimpt het. Om dit verschil in volume op te vangen zijn de meeste van onze werkbanken zo geconstrueerd dat het hout vrij kan bewegen. Dat betekend dat verbindingen op de juiste plaatsen (meestal aan de achterzijde van de werkbank) kunnen schuiven zodat het hout zijn spanning kwijt kan. Gevolg daarvan is ook dat de schuivende verbindingen niet altijd vlak liggen. Als de werkbank zich in een wat vochtigere omgeving bevindt dan steken de verbindingen aan de achterzijde van de werkbank uit (zoals bijvoorbeeld op de onderste foto); Een voorbeeld van hoe de verbindingen er aan de achterzijde van de Timmermanswerkbank uit kúnnen zien bij licht vochtige omstandighedenstaat de werkbank in een erg droge ruimte dan liggen die verbindingen juist wat terug. Op die manier voorkomen we dat er spanning in het hout optreed en uw bank gaat scheuren of krom trekt bij sterk wisselende omstandigheden. De verbindingen die vlak moeten zijn zijn uiteraard wel vlak; we ontlasten het hout alleen op die plaatsen waar u er in het gebruik geen last van heeft.  Met name bij de Timmermanswerkbank model N is deze beweging vaak duidelijk zichtbaar door het uitsteken of terug liggen van de achterzijde ten opzichte van de zij-regels. Dit uitsteken of terug liggen van de achterzijde is dus normaal en hoort bij een vrij bewegende werkbank. Laat uw nieuwe werkbank eerst een paar weken acclimatiseren alvorens u de achterzijde aan het frame vast zet of schroef de achterzijde, als dat geen probleem voor u is, niet vast aan het onderframe om de werkbank daarmee alle ruimte te geven die hij nodig heeft om te kunnen bewegen.

 

Dit model kunnen we normaliter uit voorraad leveren en kan desgewenst voorzien worden van een van de volgende onderkasten:

Model HOBBY 1

 Onderkast hobby-1 is geschikt voor de timmermanswerkbank

Deze onderkast is uitgevoerd in geplastificeerd spaanplaat en heeft zowel een open vak als een vak met een deur. De kast wordt als bouwpakket geleverd en heeft de volgende afmetingen: L x B x H: 1000 x 430 x 500 mm.

 

Model HOBBY 2

Onderkast hobby-2 is geschikt voor de timmermanswerkbank

Deze onderkast is uitgevoerd in geplastificeerd spaanplaat en heeft zowel 4 laden als een dicht vak dat afgesloten wordt door twee deurtjes. De kast wordt gemonteerd geleverd en heeft de volgende afmetingen: L x B x H: 1000 x 410 x 460 mm

 

Model Pro 2

Een kast met een dicht vak en 4 laden. Afmetingen: 1195 x 480 x 460 mm, gewicht 40 kg

Werkbank kast model Pro 2

Bescherming:

 • Om de bank zo lang mogelijk mooi te houden adviseren we u om de bank voor gebruik en als periodiek onderhoud te voorzien van een aantal lagen Tungolie.

 

Om het timmermanswerkbank blad zo spanningsvrij mogelijk te houden heeft deze timmermanswerkbank zwaluwstaartverbindingen; een uniek detail dat u op geen enkele andere timmermanswerkbank aantreft.

Omdat een timmerman veelal wat grovere stukken bewerkt dan een meubelmaker is een timmermanswerkbank voorzien van een vlak werkblad, heeft deze dus geen gereedschapvak en is die alleen voorzien van "gewone" bankschroeven. In tegenstelling tot de timmermanswerkbank heeft een meubelmakerswerkbank wél een gereedschapvak voor het weg leggen van fijne gereedschappen en heeft die ook een hoekbankschroef. Beide type werkbanken zijn overigens bij ons uitgevoerd in massief FSC-gekwalificeerd beuken hout en zijn voorzien van een degelijk onderstel en blad. Klik hier voor de details van onze zware meubelmakerswerkbank model premium 1 of kijk in het menu links voor lichtere óf zelfs nog zwaardere modellen.

 

timmermanswerkbank timmerman werkbank timmermanswerkbank zonder gereedschapbak timmerman werkbank

!

Werkbank model N

Werkbank model N, lengte 1700 mm

Let op:

 • Deze prijzen zijn INCLUSIEF GRATIS VERZENDING.
 • Dit model is niet meer op voorraad en wordt alleen nog voor bestellingen van meer dan 10 stuks geproduceerd.

 

Verbeterde Houtolie, 1 liter

Wie zuinig is op zijn werkbank zorgt ervoor dat deze goed beschermd wordt.

Door de werkbank direct na montage en als periodiek onderhoud van een aantal lagen Verbeterde Houtolie te voorzien voorkomt u dat vocht  en stof uw werkbank snel een "gebruikt" uiterlijk geven. Deze bescherming zorgt er tevens voor dat de werkbank zich rustiger aan wisselende temperaturen en luchtvochtigheid aan kan passen waardoor de levensduur wordt verlengd.

 

Werkwijze is als volgt:

 • Breng de olie dun aan met een kwast.
 • Laat ongeveer een half uur intrekken.
 • Veeg de dan nog op het oppervlak aanwezige olie weg met schone, droge doeken.
 • Laat de doeken uitgespreid drogen of dompel ze in een bak water om broei (gevaar voor spontane ontbranding) te voorkomen.
 • Herhaal deze behandeling een aantal dagen tot het hout volledig verzadigd is en niets meer op neemt.

 

Meer weten over Verbeterde Houtolie of de andere ambachtelijke oliën van deCokerije? Kijk dan hier.

Wielenset

Wie zijn werkbank makkelijk wil kunnen verplaatsen monteert eenvoudig deze wielenset onder de poten van de bank. De set bestaat uit 4 de zwenkwielen zodat de bank daarmee heel eenvoudig in iedere richting verplaatst kan worden.

Doordat alle 4 de wielen vastgezet kunnen worden blijft de werkbank toch stabiel. Tijdens het vastzetten wordt niet alleen het wiel zelf maar ook de draaikrans geblokkeerd waardoor de wielen niet kunnen rijden maar ook niet kunnen draaien om zo een stabiel geheel te vormen.

De hoogte van de wielen is ongeveer 13 cm zodat de werkbank door het monteren ervan ook circa 13 cm hoger komt te staan.

Het draagvermogen van ieder wiel afzonderlijk is 150 kg 

De montageplaat is 80 x 105 mm groot.